דגשים לאימון ספורט טיפולי להעצמת ותמיכה באנשים בעלי צרכים מיוחדים (יכולות מיוחדות)

מחקרים מהשנים האחרונות קבעו שאימוני ספורט ביתיים משפרים את הקשר של אנשים בעלי צרכים מיוחדים עם בני המשפחה, משפרים יכולות מוטוריות ומסייעים במצבם הנפשי. לפני תחילת האימון, הכנו לכם דגשים שייסיעו להתאים את האימון להתאמה מיטבית למתאמן ומיצוי יתרונות האימון.

מחקרים מהשנים האחרונות קבעו כי מלבד יתרונותיו הבריאותיים הידועים, הספורט הטיפולי מהווה כלי מרכזי בטיפול באנשים בעלי צרכים מיוחדים, קוגניטיביים או נפשיים ואנשים בעלי אוטיזם. מחקר שעקב אחר 1000 אנשים בעלי אוטיזם קבע כי אימוני כושר מפיגים מתח וחרדה,  מפתחים יכולות חברתיות ותקשורתיות, מגבירים תחושת עצמאות, מסוגלות ומחויבות, ולמעשה מקנים כישורי חיים הכרחיים למתאמנים.

לאימוני כושר במסגרת ביתית יתרונות נוספים, ובכוחם לחזק את הקשר עם בני המשפחה והסביבה המטפלת, ומטפלים רבים בתחום ממליצים לשלב מספר אימונים בשגרתם השבועית של אנשים בעלי צרכים מיוחדים .

ישנם מספר דגשים, שהופכים את האימון לטיפולי ומותאם לאנשים בעלי מוגבלויות. הדגשים הם חלק משיטת ״איתן״, שפותחה ע״י צוות פסיכולוגים ומאמני כושר טיפולי, על-סמך ידע וניסיון רב בטיפול וליווי אנשים בעלי צרכים מיוחדים בעזרת אימוני ספורט טיפולי.

סיוע התערבות מינימלית: על לפתח תחושת מסוגלות ועצמאות יש להדריך את המתאמן תוך התערבות מינימלית, ומתן ליווי באופן הדרגתי, עד לביצוע נכון.

  1. נתחיל מסיוע מילולי, בעזרתו נדייק ונדריך בעזרת מילים בלבד.
  2. לאחר מכן, נעזר בשפת גוף ומחוות ידיים, הדגמה תוך שימוש הדגשים מילוליים.
  3. במידה ושלבים אלו עדיין לא מביאים לביצוע נכון נסייע באופן פיזי חלקי – בעזרת מגע פיזי והדגמה נקודתית או בעזרת סיוע מלא שבמהלכו נדגים את התרגיל כולו תוך מתן דגשים מילוליים.

קשיבות, רגישות, וביצוע התאמות: על מנת לפתח תחושת מסגלות וביטחון העצמי, עלינו להציב אתגר, התואם ליכולותיו של המתאמן. צבר כישלונות עשוי לגרום לתסכול רב, וקושי להתמיד בשגרת האימונים. לכן, עלינו להיות ערניים ורגישים לנקודות שבירה וכישלון עתידיות. על כן, חשוב להיות קשובים לילד ולאתגר אותו במידה הנכונה. את התרגילים ניתן להתאים על-ידי הורדת משקל או כמו החזרות, או שינוי התרגיל על מנת להוריד את רמת הקושי. זכרו – התמדה חשובה מהצלחה.

עודדו תנועה מדויקת ומלאה:  כדי להפיק את המיטב מהאימון ולשמור על בריאות המתאמן, הקפידו על תנועה מלאה, איטית ומדויקת. עם זאת, עבור כל מתאמן, ביצוע תנועה מדויקת ומלאה דורשת אימון רב ושיפור הדרגתי בהדרגה. לכן, לצד שמירה על אופן הביצוע, בכל שיפור והתקדמות זכרו להביע מילות הערכה ועידוד, ולהסב תחושת הצלחה ומסוגלות.

– זכרו שלצד חיזוק הגוף, אימון עבור בעלי מוגבלויות הוא לפני הכל כלי לחיזוק היכולות הרגשיות, החברתיות והקוגניטיביות. לכן, לארוך כל האימון נתמיד מילולית באמצעות מילות עידוד, הבעת הערכה, ועידוד מסוגלות. על מנת להפוך את האימון לחוויה חיובית עבור המתאמן, עלינו לייצר אימון מגוון, כיפי, מאתגר, עם אנרגיות גבוהות וחיוביות. חוויה חיובית, תחזור על עצמה ותתרום לכך שתהפוך לקבועה.

כמובן, מומלץ להתייעץ עם רופא לקראת התחלת שגרת אימונים והתאמתו למתאמן.

ל-4 אימונים טיפוליים מותאמים לבית, ובסרטוני הדרכה מלאים לחצו כאן

אהבתם? שתפו אותי

תוכן עניינים

עקבו אחרינו